Przeziębienie bywa bardzo uciążliwe, a może się nam przytrafić nawet kilka razy w roku. Osłabienie, kaszel i katar stanowią najczęściej objawy infekcji wirusowej, która w większości przypadków nie wymaga konsultacji z lekarzem. Zazwyczaj w pierwszej kolejności sięgamy po domowe sposoby do poradzenia sobie z dolegliwościami. Miód, czosnek, sok malinowy, imbir czy majeranek – to one w naturalny sposób pomagają pokonać pierwsze objawy przeziębienia i wzmocnić organizm.

Kiedy pojawia się ból gardła, zaczyna kapać z nosa marzymy tylko, żeby schować się w łóżku pod ciepłym kocem i napić się gorącej herbaty z dużą ilością miodu. Stanowi on źródło wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na 100 g miodu przypada aż 0,5 mg witaminy C. Poza tym zawiera on polifenole, które mają  działanie antyoksydacyjne oraz dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i immunologiczny, a także minerały, pierwiastki śladowe, enzymy, witaminy B1, B2, B6, E, K, C, karoten (witamina A), kwas pantotenowy i kwasy foliowe, cynk. Dzięki bogatemu składowi miód został uznany przez Światową Organizację Zdrowia za potencjalny środek na przeziębienia.

Składniki miodu wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, a także przeciwbólowe. W przypadku zakażeń górnych dróg oddechowych miód uważany jest za bezpieczny środek na kaszel i przeziębienie nawet wśród małych dzieci, dzięki niskiemu pH  <4 wykazuje właściwości antybakteryjne. Wprowadzenie miodu do codziennej diety bezpośrednio oddziałuje na wzmocnienie odporności organizmu, wspiera również regenerację organizmu oraz przyczynia się do zmniejszenia napięcia komórek nerwowych wedle badań WHO.

Czy wiesz, że ze względu na skład i pochodzenie miód może mieć różne właściwości?

  • Lipowy – charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi i antyseptycznymi, wpływa na łagodzenie kaszlu i pomaga obniżyć gorączkę.
  • Akacjowy  – jest najczęściej lubianym przez dzieci produktem pszczelim, dlatego, że to najsłodszy z miodów. Regularnie stosowany w diecie wzmacnia układ odpornościowy chroniąc przed przeziębieniami, a także przeciwdziała chorobom zapalnym.
  • Gryczany –  jest znany ze swojego niezwykłego wpływu na ludzki organizm.  Stosowany jest w chorobach układu krążenia, chorobach skóry (goi rany) oraz na kaszel.
  • Spadziowy – szczególnie polecany jest w czasie wszelkich schorzeń układu oddechowego. Dzięki swoim właściwościom jest antyseptyczny i przeciwzapalny, a także ma dużą aktywność antybiotyczną i antybakteryjną. Pomaga również w odksztuszaniu, więc zaleca się go na kaszel.
  • Wielokwiatowy – pozytywnie wpływa nie tylko na górne drogi oddechowe, łagodząc objawy infekcji, lecz ma również wiele składników odżywczych, dzięki którym polecany jest jako suplement diety w okresie obniżonej odporności.

Miód w diecie znany jest od wieków. Dodawanie tego naturalnie zdrowego składnika do posiłków może mieć wielowymiarowe korzyści dla naszego zdrowia. Postęp medycyny umożliwia również wykorzystywanie miodu i innych produktów pszczelich w lekach oraz wyrobach medycznych, umożliwiając poprawę zdrowia za pomocą skoncentrowanej dawki naturalnego produktu. Warto sprawdzić, jakie produkty dostępne w aptece wykorzystują naturalne właściwości miodu w swoim składzie.

Źródła:

WHO (2001), Cough and Cold Remedies for the Treatment of Acute Respiratory Infections in young children, Child and adolescent health and development

Murray TJ, Yang X, Sherr DH. Growth of a human mammary tumor cell line is blocked by galangin, a naturally occurring bioflavonoid, and is accompanied by down-regulation of cyclins D3, E, and A. Breast Cancer Res 2006; 8: R17

Mishima S i wsp. Antihypertensive effects of brazilian propolis: Identification of Caffeoylquinic Acids as Constituents Involved in the Hypotension in Spontaneously Hypertensive Rats. Biol Pharm Bull 2005; 28: 1909-14

Sarić A i wsp. Antioxidant effects of flavonoid from Croatian Cystus incanus L. rich bee pollen. Food Chem Toxicol 2009; 47: 547-54

SciShow, film-lecture Honey: bacteria’s worst enemy https://www.youtube.com/watch?v=7FlzHiURdTs

5. © 2014 Vallianou NG, et al. Honey and its Anti-Inflammatory, Anti-Bacterial and Anti-Oxidant Properties